Miért fontos a szakács munkaruha?
A szakácsok munkaruhája, azaz a szakács ruha több gyakorlati célt is szolgál. Talán a legfontosabb cél a higiénia: az ételek biztonságos elkészítéséhez fontos, hogy a szakács tiszta ruhát viseljen. A munkaruha könnyen mosható és bírja a magas hőfokot is. A saját ruháktól eltérően csak a munkahelyen van használatban, ezzel csökkentve a kórokozók bevitelének kockázatát.
A második szempont a kényelem. A konyhai munka, különösen nagyüzemi méretekben, komoly fizikai megterhelést jelent. A szakácsok, séfek és a segítőik is hosszú órákat töltenek a meleg konyhában előkészítő asztalok vagy tűzhelyek mellett állva, ezért fontos, hogy a ruhák kényelmesek, jól szellőzők és könnyűek legyenek. Nem is gondolnánk, mennyire megkönnyítheti ez a hatékony munkát.
Főzés és előkészítés közben sok olyan folyadék, keverék fröccsenhet, kenődhet a ruhára, amit nehéz eltávolítani az anyagból. Ilyenek például a fűszeres zsírok, a különböző zöldségek, gyümölcsök leve, a folyékony csokoládé vagy a vörösbor. Ezeket gyakran csak speciális oldószerekkel, magas hófokon tudják a szövetből eltávolítani. A séfek és a segítők ruháit összegyűjtve ezeket egyszerre meg lehet tenni. Több étterem üzemeltet látványkonyhát. Ilyen esetben szempont lehet még a szakács ruházat mellett, hogy egységességet és professzionális megjelenést tükröz. Ezekbe a munkaruhákba az étterem nevét, logóját is bele szokták hímezni. Ilyenkor nagy tételben megrendelik a megfelelő méretezésű darabokat egy webshopból, ahonnan már a céges logóval ellátva érkeznek meg.
A szakácssapka funkcióját tekintve azért felel, hogy megelőzze a hajszálak belekerülését az ételekbe. A szakács nadrág gyakran fekete-fehér kockás vagy sötét színű, ami elfedi a kisebb foltokat. A szakács kabát vagy tunika fehér vagy fekete színű, dupla gombsoros és szélesebb szabású, hogy könnyen lehessen benne mozogni. A kötény védi a ruhát és egyszerűen lecserélhető, ha bekoszolódik. Fontos még a kényelmes, csúszásmentes cipő, mert a konyhában gyakran nedves vagy zsíros a padló. Bár nem ruhadarab, a szakácsok gyakran hordanak maguknál egy törlőkendőt, amit a kötényhez rögzíthetnek. Ezzel gyorsan letörölhetnek egy-egy felületet vagy szárazra törölhetik a kezüket. A szakácsok és konyhai dolgozók munkaruhája tehát nem luxus, nagyon is fontos, praktikus célokat szolgál.